Tidak semestinya sesetengah pasangan mempunyai rezeki untuk mewakili zuriat. Terdapat beberpa pasangan yang menjalani IVF dan berjaya menghamil. Mereka sanggup melanjut ke klinik rawatan kesuburan IVF untuk menjalani rawatan IVF.

Terdapat sesetengah pasangan ingin mengongsikan pengalaman mereka terhadap IVF. IVF tidak menjanjikan kejayaan tetapi IVF dapat mempunyai peratusan kejayaan lebih daripada separuh. Hal ini mengikut keningkatan umur.

Berikut merupakan info-info daripada para keluarga yang berpengalaman rawatan IVF.

1.    Apa Itu IVF?

IVF merupakan satu kaedah untuk penghamilan luar rahim. IVF merupakan rawatan kesuburan yang terkenal di klinik kesuburan. IVF dalam ejaan panjang ialah In Vitro Fertilization. IVF juga merupakan satu ART (Assisted Reproductive Technolgy) yang jenama dunia.

ART dapat membantu pasangan yang ketidaksuburan. Kebanyakan punca ketidaksuburan seperti endometriosis, gangguan ovulasi, PCOS, kurang sperma kuantiti dan sebagainya.    

ivf malaysia

2.      Tujuan Menjalani Rawatan IVF

Secara umumnya, rawatan IVF bertujuan untuk membantu sesetengah pasangan mengandung. Dalam kata lain, rawatan IVF membantu sesetengah keluarga untuk melanjutkan pokok keluarga.

Tujuan rawatan IVF ini adalah jelas dan langsung. Kebanyakan pasangan bergantung terhadap rawatan kesuburan untuk menghamil. Harapan sesetengah pasangan semasa rawatan IVF adalah tinggi.

Terdapat pasangan menceritakan kegagalan IVF tidak mempengaruhi harapan cerah mereka untuk melahiri bayi yang sihat.

3.    Proses IVF Yang Berjaya

Berikut akan menceritakan prosedur IVF secara ringkas.

  • Selepas menerima nasihat daripada doktor, rawatan IVF akan dimulakan dengan pengeluaran telur dan sampel sperma daripada badan pasangan selepas terapi hormon.
  • Telur dan sperma akan dicantum untuk kesuburan melalui ICSI.
  • Embrio akan terjadi pada hari ke-lima rawatan IVF. Pembedahan akan berlaku untuk pemindahan embrio ke uterus ibu.
ivf proses

4.    Harga IVF Di Malaysia

Harga IVF merupakan salah satu faktor yang mengakibatkan harapan cerah sesetengah pasangan dihitamkan. Terutamanya golongan pasangan yang berpengalaman kegagalan IVF. Harga tinggi IVF amat membebankan pasangan untuk berulang menjalani rawatan IVF.

Harga IVF di Malaysia dikira daripada RM10,000 hingga RM 20,000. Harga ini tidak mengalami banyak kenaikan sejak beberapa tahun yang lalu. Hal ini kerana golongan pakar memahami kos tanggungan untuk satu kitaran IVF adalah tinggi.

Oleh itu, kos IVF tidak mempunyai kebezaan besar pada tahun ini dengan tahun lepas.  

harga ivf di malaysia

5.      Tips IVF Sesetengah Pasangan Wajib Tahu

Tip pertama yang penting ialah hasrat sesetengah pasangan dalam melahiri anak. IVF tetap mempunyai risiko dan kadar kegagalan yang agak tinggi. Hasrat pasangan dapat mendorong pasangan untuk mengatasi apa-apa ketakutan sahaja.

Tip kedua merupakan tips yang paling penting daripada yang lain. Tip ini ialah adalah tidak berputus asa. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kadar kegagalan tetap ada tidak kira pada umur.

Hal ini demikian, sebuah hati yang gigih tetap diikuti oleh rezeki. Sesetengah pasangan berjaya menghamil selepas menjalani tiga kitaran rawatan IVF.

Tip ketiga mencadangkan perancangan bajet. Tiada bajet yang luas, tiada harapan yang luas. Ya, ini ialah realiti yang kejam. Tiada kewangan yang secukupnya, susah untuk sesetengah pasangan meneruskan kitaran kedua kali sekiranya mengalami kegagalan pada kitaran pertama.

Tip ke-empat, bermula menjalankan tabiat kehidupan yang sihat dan cergas. Jika pasangan suka berokok, suka minum arak dan sebagainya, sila berhenti. Bermula minum air mineral untuk menggantikan arak. Sekiranya tabiat merokok susah dihentikan, kurangkan batangan sehari.

Tip ke-lima ialah tidur secukupnya setiap hari. Tidur dapat memulihkan kerosakan badan. Tidur sangat penting sebelum dan semasa menjalani rawatan IVF.

Hal ini dapat membantu kejayaan penghamilan. Tip terakhir ialah mengurangkan tekanan dan stres terhadap pasangan terutamanya ibu. Hal ini mungkin akan mengakibat kesihatan bayi. Justeru, stres dan tekanan akan mempengaruhi hormon wanita untuk pertumbuhan bayi.  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *